Papanași – słodka przyjemność

[UWAGA. Materiały opublikowane na stronie są objęte prawami autorskimi.
Nie kopiuj tekstów ani zdjęć - skorzystaj z opcji "Udostępnij"/"Share"]

Tradycyjny rumuński deser papanași to coś, czego każdy turysta lubiący słodkości koniecznie musi w Rumunii spróbować.

rumuńskie pączki papanasi

Te dość oryginalne pączki serowe są dostępne w bardzo wielu restauracjach w Rumunii. Zazwyczaj podaje się je usmażone (prăjiti) w kształcie oponki i kulki, ułożone w piramidkę, polane rewelacyjną rumuńską śmietaną i konfiturą (dulceață), najczęściej z owoców leśnych. To wygląda naprawdę pięknie i apetycznie. A smakuje jeszcze lepiej!

Przyznam, że jest to zdecydowanie mój ulubiony deser i jem go zawsze, gdy jestem w Rumunii. Jeśli obserwujesz moje konto na Instagramie, to na pewno już wiesz, że prawidłową odpowiedzią na pytanie „Co dziś na deser?” jest: „Oczywiście, że papanași!” 😉 A jeśli nie obserwujesz, to koniecznie zerknij, bo codziennie publikuję tam nowe relacje.

Czasami szef kuchni trochę poeksperymentuje i wyjdą z tego same kulki z dodatkami, bez oponki. Równie smaczne.

papanasi pensiunea rustik Lancram (to deser, który dostałam w restauracji pensjonatu Rustik w Lancrăm)

Dużo rzadziej, ale czasem bywa też tak, że dostajesz „akcesoria”, które składasz sobie w całość według własnego pomysłu – takie „do it yourself”:

rumuński deser papanasi(ten deser zamówiłam w restauracji pensjonatu Antique w Târgu Jiu)

Jest jeszcze inny rodzaj tego rumuńskiego przysmaku – papanași fierți, czyli pączki w formie samych kulek, gotowane i panierowane w bułce tartej, z dodatkami.

papanasi fierti rumuńskie pączki(powyższe zdjęcie pochodzi z Cafe Martini w Sighișoarze)

Koniecznie spróbuj! Takiego deseru nie znajdziesz nigdzie indziej. Warto zamawiać papanași w różnych miejscach, bo po pierwsze są świetne, a po drugie w każdej restauracji mogą inaczej wyglądać na talerzu i są miłym dodatkiem do podróży, który się wspomina jeszcze długo po urlopie.

papanasi rumuńskie pączki

 

papanasi kuchnia rumuńska(dwa pierwsze zdjęcia powyżej są z Rochelle Restaurant & Pub w Klużu-Napoce, dalej restauracja DaVinci w Braszowie i Palace Restaurant w Sinai)

P.S. Od „pączków serowych” papanași [czytaj: papanaś] należy odróżnić inne pączki – gogoși [czytaj: gogoś], które trochę bardziej przypominają te nasze polskie, doskonale nam znane.

 

papanaș (l.pojedyncza), papanași (l. mnoga)

gogoașă (l.poj.), gogoși (l. mn.)